buurBer volgt een lesje brandpreventie

twee wagens, inclusief 8 brandweermannen rijden voor

Het VVE-bestuur van Blok 2c had al eerder het plan opgevat om de brandweer uit te nodigen om samen door het pand te lopen. De brand in Blok 2b leidde tot een snellere afspraak.

Twee brandweerauto’s met volledige bezetting (in totaal 8 brandweermannen) rijden die middag voor, tot zover ze kunnen, want de Haarlemmerweg ligt voor een deel open. Als er een melding komt moeten ze direct en met elkaar kunnen uitrukken, vandaar de volle bezetting.
Wij, de bewoners van blok 2c, willen meer leren over de brandveiligheid van ons pand en hoe te handelen in geval er daadwerkelijk een brand is. En de brandweer wil graag meer inzicht krijgen in de toegankelijkheid van ons pand.

Allereerst lopen bewoners en brandweermannen samen een uitgebreide ronde door en rondom blok 2c. Alles krijgt de volle aandacht: hoe heeft de brandweer het beste toegang tot het pand, waar zitten de water aansluitingen voor de brandslang, hoe is de indeling van het gebouw, waar zijn de loop- en vluchtroutes en zijn deze veilig en goed toegankelijk, hoe werken de (brand)liften tijdens een calamiteit.

De brandweer houdt ter plekke nog een oefening waarbij zij checken of het gebouw ook tijdens de huidige werkzaamheden aan de Haarlemmerweg goed voor de brandweerauto’s bereikbaar is. Dus: de ladderwagen rijdt verder de Haarlemmerweg op en probeert of in deze situatie ook de bovenste etages van blok 2c bereikbaar zijn. Het antwoord is JA.

Na deze ronde lopen wij naar de brandweerkazerne TEUNIS, op 5 minuten loop-afstand in de Van Slingelandtstraat. Hier volgt een algemene introductie over het werk van de brandweer.

Rookmelders en lege gangen. ‘Voorkomen is beter dan genezen’, zegt de brandweer. Daarom benadrukt de brandweer het belang van rookmelders in iedere woning. En, het kan niet genoeg gezegd worden, het grote belang van veilige en vrije (lege) loop- en vluchtroutes.

Een van ons figureert bij een demonstratie over zuurstoftoediening door een brandweerman in geval van rookontwikkeling. In de praktijk blijkt dat de meeste slachtoffers vallen bij inademing van rook.
Daarna is er volop gelegenheid om in te gaan op vragen en de specifieke items betreffende ons pand.

De middag levert verschillende verbeterpunten op, zo is het klip en klaar dat de bewoners van de 7e etage (en inmiddels ook de vierde etage) na 25 jaar afscheid gaan nemen van de jaarlijkse kerstversiering in de algemene gang. Algemene ruimtes en doorgangen moeten écht vrij gemaakt worden van opslag en spullen. Er zijn verbeteringen mogelijk zoals plaatsing van rookmelders en het rookdicht maken van de brandwerende deuren (er zit een kier tussen), en onze kelderbox met elektra voor het pand moet met een sticker herkenbaar worden gemaakt.

De brandweer heeft praktische tips voor iedereen

  • Installeer de 112 app op je mobiele telefoon
  • installeer rookmelders in je huis
  • Blijf in je woning als de brand niet in jouw woning is
  • Ga in geen geval het dak op
  • Klim niet over het balkon
  • Gebruik bij een brand NIET de lift

Goede raad. Verder had de brandweer nog een goede raad: wijs in je pand een coördinator aan en oefen 1 x per jaar de vluchtroutes met de bewoners. Het lijkt simpel maar de ervaring leert dat dit echt helpt.

Ben je geïnteresseerd in de brandveiligheid van je eigen blok? Het koepelbestuur is van plan om voor de bewoners van het GWL-terrein een Lebo-bijeenkomst met de brandweer te organiseren. Hierover volgt op een later moment meer informatie.

overzicht
volgend artikel