buurBer eet mee bij de Buurttafel

BENEDEN: koken voor de Buurttafel

Als ik vijf voor half zeven het Buurthuisje binnen loop staat de tafel gezellig en uitnodigend gedekt en is de ruimte gevuld met een heerlijke kooklucht. Al snel komen er andere GWL-buurtbewoners binnen, er worden handen geschud en namen genoemd en tien minuten later zitten er acht aanschuivers rond de tafel.

Het is donderdag 11 mei en het is vanavond de derde keer dat de GWL-Buurttafel in het recent verbouwde buurthuis wordt gehouden. ’s Middags ben ik al even binnengewipt, Margreet was toen nog druk doende met het kokkerellen. Normaal kookt zij samen met Marjo, als Marjo of Margreet verhinderd is, staat er een andere buurtkok klaar. Dit keer heeft Margreet samen met Andreas een driegangen maaltijd klaargemaakt.

Als alle gasten aanwezig zijn gaan we aan tafel. We starten met een salade, daarna is er een werkelijk heerlijke maaltijdsoep met brood en zelfgemaakte hummus, en als toetje is er een lekker fruitdessert. Er staan kannen met water op de tafel en de meegebrachte wijn wordt gedeeld. De gasten hebben volop aandacht voor de smakelijke gerechten én voor elkaar. Het zacht aanwezige stem-geroezemoes geeft een gemoedelijke sfeer.

Wie zit er nu aan tafel? Omdat alle bewoners van het GWL-terrein welkom zijn is het een verrassing om te zien wie er bij de buurttafel aanschuift; het is duidelijk dat de aanwezigen uit de verschillende blokken komen en dat diverse mensen elkaar nu voor de eerste keer ontmoeten. Hoe leuk is dit en “ontmoeting” is precies een van doelstellingen van de buurttafel.

De stemming is geanimeerd, de gesprekken zijn soms tweegesprekken en dan is er een onderwerp waarop iedereen reageert, ze waaieren uit en gaan over “o wat is het buurthuis mooi geworden, (vrijwilligers)werk, vakantie(plannen), muziek, boeken, het wonen op het terrein, en meer.

“Natuurlijk, je houdt van eten koken en je doet je best om je gasten een lekkere maaltijd voor te zetten.” Margreet en Marjo zijn daar duidelijk over. Nieuwe mensen leren kennen is fijn en Margreet zegt het zo: “Wat ik met name fijn vind is met mensen aan tafel zitten, met elkaar te praten en elkaar leren kennen”. Naar mijn ervaring is dit bij deze buurttafel uitstekend gelukt.

Het Buurthuisje heeft geen afwasmachine, dit blijkt geen enkel probleem. Na het eten zijn er verschillende handen die het werk licht maken: het opruimen van de tafel en ook de afwas is in no time gedaan.
Het is nog licht als ik rond half negen in een opperbeste stemming terug naar huis loop, ik heb voor een zeer schappelijke prijs (zeven euro) heerlijk gegeten, ik heb nieuwe buurtbewoners ontmoet en mooie gesprekken gevoerd. Ben je enthousiast of nieuwsgierig geworden en wil jij zelf ook aanschuiven bij de GWL-Buurttafel, dat kan. In de agenda van de GWL-nieuwsbrief en -website staat alle info over aanmelding, prijs en data.

De kookploeg is ondertussen uitgebreid met twee nieuwe leden Ruth en Ineke, zij koken op 8 juni.
De kookploeg staat open voor meer enthousiaste koks die af en toe of regelmatig zouden willen koken voor de buurttafel. Ben jij zo’n enthousiaste kok, geef je dan bij Margreet op.

Ik kwam nog een citaat tegen welke ik graag met jullie deel. Het is van George Shaw (1856-1950), Iers toneelschrijver, ondersteuner van gelijke rechten en beloning voor mannen en vrouwen, tegenstander van dierproeven en overtuigd vegetariër: “Er is geen eerlijker liefde dan de liefde voor lekker eten”.

overzicht
volgend artikel