buurBer dropt wat vragen bij…

Sinds juni dit jaar is op de kop het van Limburg Stirumplein de nieuwe winkel Droppie gevestigd. Hier kun je alle spullen inleveren die hergebruikt kunnen worden. Alle spullen? Ik ben nieuwsgierig geworden en op een nazomerse zonnige middag loop ik binnen voor een afspraak met Stef Traa, een van de twee oprichters.

Wat als eerste opvalt is de inrichting van de winkel: kleurrijke wanden, een redelijke grote ruimte, een lange tafel met krukjes langs het raam, een lange toonbank, op de achtermuur drie gaten met verschillende kleuren omkaderd zodat duidelijk is welk afval waar doorheen moet. In de hoek van de winkel staat een grote machine voor de inname van blikjes en statiegeldflessen.
Er zijn verschillende mensen in de winkel: mensen die hun afval komen inleveren, medewerkers van Droppie maar ook mensen die pakketjes komen ophalen. Want Droppie blijkt buiten een recyclewinkel ook een pakketpunt te zijn.

Waarom Droppie
Stef glundert en vertelt vol enthousiasme als ik hem vraag naar de reden van de start van deze winkel. Over hoe belangrijk zij het vinden dat afval goed en eenvoudig ingeleverd en verwerkt kan worden. Mensen ervaren dat het vaak complex is om afval in te leveren, dit moet in de juiste containers gebeuren. Er is veel vervuiling in de stromen (dit betekent dat er andere dingen worden ingeleverd, bv papier en glas in de textielcontainer). En, er is geen beloning voor degene die het afval inlevert. Droppie wil al deze punten verbeteren.

Je kunt bij Droppie verschillende dingen inleveren zoals lege statiegeldflessen, blikjes, textiel, kleine elektrische apparaten, frituurvet, en vormvaste plastic verpakkingen. Sinds twee weken staat er ook De Dropper in de winkel, een grote machine waar je in één keer een grote hoeveelheid blikjes of statiegeldverpakkingen kwijt kunt tot wel 200 items per keer. Hier kan de zowel de thuisverzamelaar als de professionele inzamelaar snel en gemakkelijke grote hoeveelheden inleveren.
Als de consument thuis hergebruikte spullen scheidt en bij Droppie inlevert, dan krijg je het statiegeld betaald en voor de andere artikelen 10 tot 20 cent per kilo. Dit geld wordt gestort op je Droppie-app. Deze app is gemakkelijk te installeren. (En als het nodig is: er is altijd iemand in de winkel die je graag helpt). Wil je jezelf niet registreren dan kun je het bedrag doneren aan een goed doel naar keuze.

Droppie is meer dan een winkel alleen. Ze werken aan onderzoek: door alle ingezamelde materialen te registeren verzamelt Droppie veel belangrijke informatie, deze kan helpen aan betere recyclingmethodes. In het Droppie-Lab wordt materiaal getest en ze geven informatie over goed hergebruik van artikelen en materialen. En, ze hebben de ambitie dat door hun aanwezigheid de buurt daadwerkelijk schoner wordt en blijft. Hier werken ze zelf actief aan mee. Zo houden zij de ruimte rondom de vuilnisbakken vóór de winkel schoon. En op 20 september waren ze deelnemer aan de clean-up day met 25 buurtbewoners uit de Staatsliedenbuurt.
Droppie werkt samen met de Gemeente Amsterdam, Wecycle, Stichting Open, Fashion to Fiber, Statiegeld Nederland en anderen. Ook hebben ze contact met verschillende ondernemers in de buurt.
Sinds de start van Droppie hebben 3100 mensen de app geïnstalleerd en ongeveer 1800 mensen hebben daadwerkelijk spullen ingeleverd. Meer dan 95% van de ingeleverde materialen behoren tot de schone stromen. Stef verzekert mij dat dit echt heel goed is.
De combinatie van Droppie met het pakketpunt werkt prima, veel mensen komen voor het eerst in de winkel vanwege het pakketje en brengen een volgende keer recyclebare materialen mee.

Een dag na mijn gesprek met Stef kom ik terug in de winkel, nu met doorzichtige plastic tas gevuld met vormvast plastic. Dit wordt gewogen op de band, ik open de Droppie-app, er wordt geregistreerd en het geld wordt gestort. 10 euro cent. Het eerste begin is gemaakt.

overzicht
volgend artikel