afval naar oogst werkwijze

Na jouw aanmelding maken we een afspraak met je om ter plekke uitleg te geven hoe ons compostsysteem werkt. Je krijgt papieren zakken waar je compost in kan doen. Met een code open je het cijferslot van de composttrommels. De code geldt alleen voor de oranje slotjes. De trommels staan bij het buurtbeheerhuisje.

Compost inleveren

  • Maak de kast open. De kast is zit op slot met een oranje slotje.
  • Zet de weegschaal aan en wacht tot die op nul staat. Daarna weeg je je GF-afval. Het gewicht van je GF-afval geef je digitaal door. Met je telefoon scan je de QR code die op meerdere plekken op de kast geplakt zit. Of klik hier. Je noteert het gewicht en je persoonlijk nummer. Je persoonlijk nummer heb je per mail ontvangen. Lukt het digitaal inleveren niet,  er zijn ook papieren lijsten. Noteer je persoonlijk nummer, het gewicht en de datum op de papieren weeglijst.
  • Leeg je zak in de composttrommel. In de trommels met een oranje slotje kan je compost doen. De andere trommels zijn gesloten. Gooi de inhoud van de papieren zak in de trommel. Scheur de zak in stukken en gooi de snippers ook in de trommel. Hele zakken gaan schimmelen in plaats van composteren.
  • Voeg een los handje droog materiaal toe bij het door jou ingeleverde GF-afval. Droog materiaal zoals bladeren of houtsnippers vind je in de bakken onder de trommels. Sluit de trommel en draai deze één of meerdere keren rond om goed te mengen en de inhoud van zuurstof te voorzien. Eindig met draaien zodat UP boven staat. Dit in verband met het vrijhouden van de ventilatiegaten aan de zijkant.

Waarom wegen en gewicht noteren?
Het verzamelen van deze data geeft inzicht in hoeveel GF-afval de donateurs inleveren. De gemeente is zeer geïnteresseerd in deze informatie omdat zij tot nu toe nog nooit heeft beschikt over feitelijke data. De gemeente financiert het project. Onze data kunnen helpen om het compostproject op meerdere plaatsen gefinancierd te krijgen. De data die wij leveren aan de gemeente zijn geanonimiseerd.