Menu

hoogstamfruitbomen

Op het GWL terrein staan 63 hoogstamfruitbomen: 46 appels, 12 peren en 5 kersen. De oudste bomen zijn geplant op 25 maart 1998. Ze worden onderhouden door een vrijwilligersgroep van zo’n 20 buurtbewoners. Zij snoeien de bomen, verzorgen afgebroken takken en plukken het fruit.

Het snoeien vindt jaarlijks in april plaats. Eventueel volgt in juni een zomersnoei. Goed snoeien is niet eenvoudig. Om te leren hoe je moet snoeien, mogen de vrijwilligers een cursus ‘Basissnoei’ volgen. Het op de cursus geleerde wordt tijdens de voorjaarsnoei in de praktijk gebracht. Dan komt Gerrit, een zeer ervaren snoeier, de vrijwilligers begeleiden. Eerst doen de snoeiers samen met Gerrit een paar ‘voorbeeld bomen’, daarna gaan ze in groepjes zelf aan de gang. Gerrit zorgt voor het benodigde opbouwende commentaar. Leerzaam en leuk!

Appeltaart van eigen bodem is de beloning voor alle moeite. Op een zaterdagochtend in september worden kratten vol appels en peren verzameld. Daarna gaan de vrijwilligers thuis appeltaarten en stoofpeertjes maken. Rond 5 uur kunnen alle GWL bewoners (jong en oud) bij het buurtbeheerdershuisje appeltaart komen eten. Wat een genot om al die verschillende taarten te zien en proeven. Heerlijk!

Lees meer op de eigen website van de GWL Hoogstamfruitbomengroep.