Menu

BuurBer ontmoet Anna, Marc en Frida

De verhuisdozen staan verspreid in de gang, kamer en werkkamer. Nee, Anna en Marc zijn niet aan het uitpakken, over enkele weken vertrekken zij samen met dochter Frida voor de periode van ongeveer een jaar naar Denemarken. Anna en Marc wonen sinds twee en een half jaar op het Gwl-terrein in blok 2A.
Dit is een van de woonblokken ontworpen door Neutelings Riedijk Architecten BV en het telt 54 koopwoningen. Vanuit de entree op de 7e etage stap je in de ruime hal, de houten blokken op de vloer laten zien dat dit een fijne speelplek is voor dochter Frida van anderhalf. De woonkamer met open keuken is ruim en zonnig. Je kijkt recht op de watertoren, de kruin van een groene en in bloei staande boom en hebt een weids stadsgezicht over Amsterdam Noord, centrum/oost en een stukje zuid. Jammer voor Marc, maar de Amsterdam ArenA is nét niet te zien. Aan de westkant is een werkkamer en hier heeft Marc de oorspronkelijke grote slaapkamer gesplitst in een extra slaapkamertje voor Frida. Het is een heerlijk huis vinden ze.

In de Baarsjes woonden zij in een kleine huurwoning op de begane grond, mét een tuin. Nu, op de 7e verdieping, missen ze de tuin niet. Want het Gwl-terrein is, om met Marc te spreken, “… autovrij, super groen, dicht bij het park, de speeltuinen SamSam en vooral die in het oude Westerpark bij de vijver zijn ideaal voor Frida.” In de zomer picknicken zij regelmatig in de openbare tuin. En genieten van de evenementen in het park.
Anna en Marc zijn vlak voor Corona hier komen wonen, en Frida is hier geboren. Dit was een moeilijke tijd want alles was op afstand, er was geen (kraam)bezoek mogelijk en activiteiten gingen niet door. Zoals bijvoorbeeld de regelmatige burenborrel op de trap, wat een goede manier was geweest om je buren beter te leren kennen.
De gemeenschapszin van en op het terrein is voelbaar. Anna noemt meteen de vriendelijke ontvangst tijdens hun verhuizing door verschillende buren, het snoeien van de fruitbomen, de bijeenkomst rondom de bijen, het gezamenlijk schoonmaken en het buurtfeest. Marc is nu betrokken bij het organiseren van het komend voetbaltoernooi. (je kunt je nog opgeven! > zie o.a. het feestprogramma van 18 juni)
Nederland< >Denemarken. We komen te spreken over de overeenkomsten tussen Nederland en Denemarken, dit zijn er veel. Maar natuurlijk zijn er ook verschillen. Zo vindt Anna Nederland meer individualistisch. In Denemarken zou je bijvoorbeeld door een mede burger worden aangesproken als je over het trottoir fietst. Het dagelijkse Deense brood is roggebrood, Sinterklaas gaat aan Denemarken voorbij maar Kerstman Julemanden geholpen door de Nissen (de ondeugende elfen) komt langs.
Wat typisch Deens is? Anna en Marc roepen tegelijkertijd: Kerstavond! Dit wordt echt door iedereen gevierd met eenzelfde maaltijd; eend (gevuld met pruimen en appels), aardappelen, rode kool, bieten, bruine jus en het traditionele kerstdessert ‘Risalamande’; Dit is een rijstpudding met kersensaus met daarin één hele amandel. Degene die de amandel vindt, krijgt iets. Er zijn echte kaarsjes in de boom, er liggen cadeautjes onder. De hele familie danst samen rondom de boom, en tussen 4 en 5 uur ‘s middags wordt op tv naar Disney-films gekeken. Het is moeilijk te zeggen wie er bij het ophalen van deze kerstrituelen meer glundert: Marc of Anna.
Is er nog wat te wensen op het Gwl-terrein?
Anna was blij geweest met een bakker met het lekkere Deense roggebrood en een eco-winkel. En op ons terrein, waar veel buurtbewoners al lang wonen en elkaar goed kennen, is een jaarlijkse bijeenkomst speciaal voor nieuwe buurtbewoners misschien een leuk idee.