Menu

van het gas af… klachten en krachten bundelen

Oproepbericht en toelichting van Gwl-bewoner:
Van het gas af: Het koepelbestuur is hierover in gesprek met de (welwillende) gemeente en de woningbouwverenigingen.
Het GWL-terrein is sinds dit jaar aardgasvrij. De mensen betalen alleen nog voor gas om te koken zonder gasmeter. Het weghalen van de gasmeter is ooit besloten door de eerste bewoners van het GWL-terrein (lees de nieuwsbrief uit 2006
Als je nu al van het gas af wilt omdat je over gaat op inductie, of als je al geen kookgas meer gebruikt, blijk je toch te moeten blijven betalen. Dat is onwettelijk en met de stijgende gasprijzen nu extra onwenselijk.
Huurders hebben geen eigen gasmeter. Zij betalen daarom een vaste schatting van 65m3 gas per jaar plus de leveringskosten (= vastrecht). Dat bedrag loopt vóór de stijging van de gastarieven al op tot 350 euro per jaar.
Mensen die nu al op inductie/elektrisch koken, denken vaak niet meer voor kookgas te hoeven betalen. Door de afwezigheid van een gasmeter kun je niet aantonen of je nu wel of geen gas verbruikt, daarom blijf je betalen en kun je de kosten niet terugvorderen.
Energienota nakijken. Zou iedereen alsjeblieft zijn/haar energienota willen nakijken of je ook onterecht voor gas en netbeheerderskosten betaalt? Zo ja, meld je dan aan bij g.w.l.van het gas met een cc naar je bewonerscommissie. Met de reacties willen wij een collectief vormen, omdat het als individu heel moeilijk blijkt om van de onjuiste gasnota af te komen. Uit eigen ervaring blijkt dat energieleverancier, netbeheerder en woningcorporatie naar elkaar blijven wijzen en niemand zich verantwoordelijk houdt. De verwijdering van de gasleiding om de leveringskosten ook te kunnen stoppen, is tot 1 maart 2023 gratis, maar de molens draaien traag. Actie is nu vereist.

Huis-eigenaren die geen gas meer afnemen, moeten hun meter laten weghalen / officieel laten afsluiten om te voorkomen dat zij transport-kosten moeten blijven betalen.
Het officieel afsluiten door Liander is vanwege de duurzaamheids-ambitie van de overheid gratis tot 1 maart 2023. Om de krachten (en klachten) te bundelen kunnen bewoners met vergelijkbare problemen zich met hun contactgegevens ook melden bij het GWL-Koepel-bestuur.