Menu

visie en voorstel: van buurtbeheerhuisje naar ‘huis van de buurt’

Op de laatste ledenvergadering van de Koepelvereniging hebben drie buurtbewoners een plan gepresenteerd voor een ‘remake’ van het buurtbeheerhuisje aan de Waterkersweg 316.
De initiatiefnemers – Arie Ouwerkerk (penningmeester bestuur), Alexander Chemyakin (architect) en Jan-Willem Kluit (oud-voorzitter) – vinden dat het buurtbeheerhuisje niet optimaal gebruikt wordt.
Het gebouwtje dient nu vooral als kantoorruimte en opslagplek van spullen en niet als inspirerende ontmoetingsplek van GWL-bewoners. Ondanks het feit dat het huisje op één van de mooiste plekken in de buurt staat – centraal voor bewoners, vrijstaand op een zonnige plek en grenzend aan een openbaar plein en speelweide – lijkt het juist wel of het huisje niet gezien mag worden. Het rijksmonument (…) ligt verscholen achter bomen en is aan drie zijden omsloten door heggen, hekken en muren. Kijk je daar met enige moeite over (of door)heen, dan stuit je op een tweede barrière: matglazen ramen waar je niet doorheen kunt kijken en gordijnen die altijd dicht zijn.
Huiskamer van de buurt. De initiatiefnemers stellen voor om met name de begane grondruimte aan te pakken. Dit moet een ‘huiskamer van de buurt’ worden met een warme, huiselijke inrichting en een mooi groen terras aan de (zonnige) zuidkant. Een ruimte die uitnodigt om even aan te wippen en een kop koffie te drinken met buren of de buurtbeheerder. Maar die je ook kan gebruiken om er samen met buren uit je blok te koken en te eten of na te praten na een dag schoffelen.
Verduurzamen. De ‘remake’ van het buurtbeheerhuisje is tevens hét moment om het pand te verduurzamen. Het monument is dringend aan een facelift toe die past bij de duurzame ambities van de Koepelvereniging. De Alliantie – de eigenaar van het pand – denkt hier ook over na.
Wordt vervolgd. De initiatiefnemers hopen in een volgende nieuwsbrief een datum en plek te kunnen noemen om de plannen verder te bespreken met de buurt en om goede ideeën op te halen.