Menu

daar komen de bladblazers

De bladeren waaien over het terrein en binnenkort komt de bladblazer in actie.
Blad (weg)blazen of gebruiken?
De vraag stellen is ‘m beantwoorden, en koren op de molen van de Gwl-groengroep:

Bladblazers zijn vervuilend, maken veel lawaai en zijn dodelijk voor allerlei nuttige insecten.
Pak zelf de bezem of bladhark – Afgevallen blad is de natuurlijke voedsel- en beschermingslaag voor de grond, die ontstaat doordat schimmels het blad langzaam afbreken. Voedingsstoffen en vocht blijven beter in de grond. Het bodemleven wordt gevoed en geeft gezondere planten.
Je kunt het afgevallen blad dus gewoon in de perkjes vegen tussen de plantjes of onder de heggen, of op je eigen tuin tussen de planten verspreiden. Niet op de planten, maar op de kale grond, anders gaan de planten rotten.
Maak zelf bladaarde – Blad is zeer geschikt om bladaarde van te maken, dat scheelt een tochtje naar het tuincentrum en geld. Bladaarde kun je gebruiken als potgrond voor je kamerplanten, voor je balkonbakken, om je zaaigoed in te zaaien en als mulch voor je tuin.
De wind waait het blad tegen heggen en in hoeken, dus is zo opgeveegd.
Hark of veeg vochtig blad bij elkaar, doe in liefst zwarte vuilniszakken, prik daar gaatjes in zodat er lucht kan circuleren.
Zet de zak op een beschutte plek (balkon of tuin). Hoe kleiner het blad, hoe zonniger de plek, hoe sneller de vertering tot bladaarde.
Meer weten over het maken van eigen potgrond? Klik hier

Maak je tuin niet winterklaar
Kleine beestjes nestelen in afgestorven stengels of tussen afgevallen bladeren en vinden er voedsel. Vogels eten zaden van uitgebloeide bloemen, lieveheersbeestjes en bijen nestelen in holle stengels. Tussen de bladeren wroeten vogels naar wormen.
Egels zijn blij met rommelhoekjes van takken en een hoop bladeren, liefst op rustige plekjes. Daar doen zij hun winterslaap en met een beetje geluk krijgen ze jongen. Zorg wel voor water in je tuin, en geef geen melk. Egels zijn gek op slakken, dus goed voor het evenwicht in de tuin,
Wormen maken compost van je bladeren, zorgen zo voor een gezond bodemleven, sterkere planten, en grond die beter vocht vasthoudt.
Maak je tuin niet winterklaar, dan kunnen grote en kleine beestjes een schuilplek zoeken, zich voortplanten en in het voorjaar weer voor de tuin zorgen.