Menu

een lesje appeltjes uitdunnen en meer

Op de oproep aan de fruitboomgroep-leden half juli om te helpen met het uitdunnen van de dubbele appeltjes, ten gunste van de appelgroei, komt niet veel respons. Wellicht te laat opgeroepen? En/of is de vakantie al ingegaan en zijn veel bewoners elders… Langslopend op het juiste moment treffen we Michel Floris aan, op de ladder onder een appelboom op de Waterkersweg.

 

Michel heeft zojuist overlegd met de buurman in wiens tuin deze appelboom nu staat en legt ons nu ook uit:
… In aanleg stond deze boom niet in zijn tuin. Er was destijds sprake van een buitenheg en een verder-gelegen binnenheg die het tuinperceel afscheidde. De ruimte tussen de heggen was toen algemene groenruimte. Omdat deze algemene ruimte eigenlijk niet gebruikt werd is toen besloten om de binnen heg tegen de buitenheg aan de plaatsen, waardoor de tuinen meer ruimte kregen en de boom daardoor in de tuin van de bewoner stond. De boom blijft wel eigendom van de GWL-fruitbomengroep…
Tegelijkertijd snoeit Michel een struik in de tuin, die wat teveel ruimte inneemt ten nadele van de appelboom. De struik groeit door de appelboom, dus de takken zitten te dicht op elkaar, waardoor (kans op) schimmel en minder zon, ziekte en groeiachterstand voor het fruit. Michel én de bewoner zonder ‘groene vingers’ zijn blij met het overleg /de uitleg en de direct genomen acties. Zo helpen we elkaar.

Tijdens zijn rondje worden veel gevallen appeltjes door Michel geraapt en in een zak gedaan, om ze op een veilige plek terug te geven aan de natuur, want als er schimmel inzit of spint, dan wil je dat niet te dicht bij de gewassen hebben, en ook niet op de compost hoop.

Michel toont ook nog even het jongste boompje, op het veldje bij Het Paard. Met een paar bewoners en Hassan hebben ze destijds een flink gat gegraven (daar kwam nog aardig wat bouwpuin uit), nieuwe aarde gestort en zie hier het resultaat. Een iets andere appel, met nu al rood-verkleuring: een paar dubbele worden uitgedund en een extra appel die de tak te zwaar maakt, wordt ook ‘geknipt’, want de tak is nog dun en daardoor kwetsbaar voor storm en spelende kinderen. Na de knipbeurt zwiept de tak direct een stuk omhoog. Dan ook nog even de witte-pitten-check: ja juist, deze appel is dus nog onrijp (17 juli). Het was weer een mooi staaltje aanschouwelijk onderwijs bij de appelbomen. Thanks Michel!

Inmiddels (begin september) zijn de appels (en peren) gerijpt en klaar voor de pluk. Verderop in de nieuwsbrief wordt de fruitpluk- en bakdag (appeltaartdag) van 18 september aangekondigd.

Nagekomen bericht:
Van de kleine perenboom, op het grasveld tussen blok 6, 7 en 9, zijn takken afgebroken. Dit is door iemand gedaan om de peren te plukken. Op 5 augustus zaten de peren er nog aan, op 12 augustus waren ze eraf. Op de foto links is te zien dat de peer scheef is getrokken en enkele afgebroken takken op de grond liggen. Op de foto rechts is te zien dat een tak er afgebroken nog aan hangt. En dat voor een paar peertjes die nog niet eens rijp waren. Wat jammer.