Menu

AED hangt! aan buurtbeheerhuisje

Het is zover: onze AED is op 7 januari geplaatst bij de toegang tot het Buurtbeheerhuisje (Waterkersweg 316).
AED (Automatische Externe Defibrilator) is een draagbaar apparaat dat door middel van een elektrische schok het hart van iemand met een hartstilstand weer op gang kan brengen. De aankoop van de AED is mogelijk gemaakt door een donateurs-actie in 2020 onder de bewoners van ons terrein.

Het werkt als volgt: je constateert/vermoedt dat iemand een hartstilstand heeft en belt 112. Behalve een ambulance worden ook de zogeheten burger-hulpverleners (vrijwilligers die zich hiervoor hebben opgegeven bij HartslagNu) via een app-bericht opgeroepen. Deze gaan snel naar het slachtoffer toe en één haalt de AED op. Dit wordt vanuit 112 gecoördineerd. De AED zit in een buitenkast en deze is met een pincode te openen.
Hopelijk hebben we de AED nooit nodig. Succes is allerminst verzekerd, maar feit is wel dat de kans dat iemand een hartstilstand overleeft door de nabijheid en goed gebruik van een AED, flink wordt vergroot. Mooi dus dat we behalve in Café Amsterdam een tweede AED hebben in onze wijk die bovendien 24 uur per dag bereikt kan worden.

Hoe werkt het oproepsysteem HartslagNu? Dat zie je in deze animatie.
Ook zie je praktische tips en adviezen voor jou als burger-hulpverlener om rekening mee te houden.