Menu

met wijkagent Cees Venderbos in gesprek én naar buiten

‘Het zal wel afkicken worden’ werd hem al eerder in zijn carrière, gezegd, toen Cees Venderbos als wijkagent van de Hugo de Groot-buurt naar de Westerstaatsman ging. ‘Maar’, zo vertelt hij, ‘dat was niet het geval. Er is in die 10 jaar Westerstaatsman, waar ik nu vandaan kom heel veel gebeurd, ik heb me daar ‘niet verveeld’, zal ik maar zeggen. Iedere wijk heeft zijn eigen dynamiek en problematiek, en dat zal voor het Gwl-terrein, niet anders zijn. Ik heb er heel veel zin in.’

Cees startte op 1 oktober 1973 zijn 1 jarige opleiding tot agent.
Ik was daarna 4 maanden werkzaam bij de Mobiele Eenheid, liep vervolgens 3 maanden stage aan het opleidingsbureau van Beuningenplein en kwam later te werken op de bureau’s Lodewijk Van Deyssel, IJtunnel, Meer en Vaart, Admiraal de Ruijterweg en sinds 1999 aan het bureau Houtmankade.
Ik werkte o.a. als begeleider van jonge collega’s tijdens hun opleiding maar ook, na het behalen van mijn brigadiersdiploma, als groepsbrigadier waarbij ik jarenlang leiding gaf aan groepen agenten en hoofdagenten. In de Bos en Lommer zette ik o.a. het Marokkaans netwerk ‘Connect’ op samen met Said Bensellam, die later Amsterdammer van het Jaar werd.
In 2005 werd ik buurtregisseur ( wijkagent ) in de Hugo de Grootbuurt en sinds 2010 in de Westerstaatsman. Daar zette ik een groot burgerparticipatieproject op onder andere naar aanleiding van de liquidaties die op 29 december 2012 hadden plaats gevonden.

’Ik ben een family-man, ik ben voor de dialoog en verbinding, spontaan en gedreven en pak graag weer nieuwe dingen aan. Ik had al eerder minder kunnen gaan werken, of kunnen stoppen, maar ik wil me de laatste 2,5 jaar tot aan mijn pensioen nog graag inzetten voor het politiewerk, iets betekenen voor bewoners. Ik solliciteerde nadat wijkagent Tim van der Velde hier vertrok en mij tipte voor deze wijk. Ik ben al vanaf 1999 onderdeel van Bureau Houtmankade, waar deze wijk ook toe behoort, dus de collega’s die daar werken ken ik en het wijkagentenwerk blijf ik ook doen vanuit het zelfde basisteam.

Voor de bewoners
Ik ben hier voor mensen in de buurt, ik ben van de verbinding en de dialoog, ik ben toegankelijk, veel op straat en makkelijk aanspreekbaar. Twee keer in de week is er een spreekuur in de Koperen Knoop. Mensen van deze wijk kunnen daar natuurlijk ook naar toe komen, maar omdat jullie hier een goed vangnet hebben met o.a. buurtbeheerder Hassan, ga ik er vanuit dat weinig gebruik gemaakt zal worden van dit spreekuur en ben ik dan liever extra zichtbaar aanwezig in de wijk.

Wijkagent in functie
Het is bijzonder om na ons gesprek even met Cees naar buiten te lopen voor een foto. Het wordt direct duidelijk dat ik naast een wijkagent in functie loop; ‘Alles goed?!’ , vraagt de buurman alert als hij ons samen ziet. Cees houdt meer dan 1,5 meter gepaste afstand, en op die afstand stel ik de beide mannen aan elkaar voor en is de buurman gerustgesteld. In de hal beneden staat Bhoedi (‘het hondje van het rondje’), te kwispel-blaffen tegen een soortgenootje buiten de hal en maakt haar baasje ook kennis met de nieuwe wijkagent.
Direct na het foto-moment buiten bij de Watertoren, ben ik getuige van ‘de wijkagent in functie’: een scooter-rijder komt -LOPEND- onze kant op met de scooter aan de hand, om ons voorbij te lopen richting Cradam. Er wordt vriendelijk goedemorgen gezegd en Cees geeft de lopende scooter-man een complimentje: ‘keurig’… ‘Ja hè, nou ja… eigenlijk omdat u hier staat’, biecht hij op en loopt voorbij. Cees draait zich nog om en vraagt hem toch nog even te wachten en zegt, wijzend op de helm die de scooter-man op z’n hoofd heeft: ’die kinband die daar nu onder uw kin bungelt moet u voortaan wel vastsnoeren, dit heeft zo geen zin en is levensgevaarlijk’…. ’Huh?’ is de reactie van de scooter-man en voelend aan het riempje onder zijn kin volgt de reactie: ‘oh, uh, ja natuurlijk!’
Ik grinnik en vraag me af of ik ooit nog een scooter-rijder lopend met scooter over het terrein zal tegenkomen.

Overdracht
Inmiddels heeft de wijk-overdracht met Tim van der Velde plaats gevonden, zijn er ‘namen en nummers’ uitgewisseld en hebben Tim en Cees samen een rondje door de wijk gedaan.
Cees Venderbos werkt full time en is bijna dagelijks op het terrein en in de wijk, waarvan ook met een regelmaat in de weekends en soms ‘s avonds.

Bij spoed, minder spoed of behoefte aan contact geldt nog steeds:
spoed
natuurlijk altijd 112
minder spoed 0900-8844
of het contactformulier via politieamsterdam.nl/mijnbuurt