Menu

na ruim acht jaar trouwe wijkdienst…

 

Het vertrouwde gezicht en de verschijning van wijkagent Tim van der Velde op de fiets is verdwenen. Na bijna 43 dienstjaren, waarvan de laatste 8 op het GWL-terrein heeft Tim bij de politie een nieuwe baan.
Wat hij gaat doen? Omdat binnen een aantal jaren er bij het landelijke politiekorps 17.000 van de 65.000 agenten met pensioen gaan, ligt er een grote opdracht. Voor die tijd moeten er voldoende nieuwe agenten opgeleid worden voor het vak. Voordat Tim, over 2-4 jaar met pensioen gaat, wil hij zich deze laatste dienstjaren nog bezighouden met de selectie van kandidaten voor de politie-academie.

Tim is gelukkig nog bereikbaar voor een telefonisch interview.

Van de drukke en heftige buurten, zoals Centraal Station en Waterlooplein-buurt kwam je in 2012 op het GWL-terrein terecht, hoe was dat?
Na alle heftigheid van deze buurten, ik was inmiddels 52, vond ik het wel lekker om naar dit deel van West te gaan, tegen de Staatsliedenbuurt en het centrum aan. Ik was verantwoordelijk voor het GWL-terrein, het Westerkwartier met de Van Slingelandtstraat e.o. en Vredenhof.
Ja het is een veel rustiger wijk dan ik gewend was. Een verademing, met aardige mensen, normaal publiek, met wie je een gewoon gesprek kunt voeren. De buurt heeft een sterke sociale cohesie met veel zelfredzaamheid. De aanwezigheid van Buurtbeheerder Hassan vangt ook veel weg op het gebied van leefbaarheid, vuilnis en openbare ruimte.

Hebben er in die 8 jaar verschuivingen plaatsgevonden van incidenten / vragen / problemen op het GWL-terrein?
Op het moment dat ik kwam waren er problemen met niet aangelijnde honden en met bromfietsers over het Gwl-terrein… en beide onderwerpen spelen nog steeds, ze steken met een regelmaat de kop op. Als dat de grootste problemen zijn, dan moet je toch concluderen dat het heel goed gaat op het GWL-terrein.
Inbraken zijn, zoals ook het landelijk niveau laat zien en de Amsterdamse cijfers, in 8-10 jaar tijd gedaald. Ook het aantal fiets-diefstallen zijn verminderd, maar er zijn nog steeds gelegenheids- en notoire fietsdieven. En het blijft gezegd: fietsen die uitsluitend op een ringslot staan, zijn een makkelijker prooi, dan fietsen die met een extra slot vastgezet zijn.

Wat is het meest opzienbarende wat je meemaakte op het GWL?
We hebben zo’n 3 jaar te maken gehad met jeugdoverlast in de Van Hallstraat. We hebben dat in kaart gebracht, hebben er spotlights op gezet, veel aanwezigheid van onze kant en overleg met alle sociale partners in de buurt, zoals Saoa (Stichting aanpak overlast amsterdam) Handhaving, Stadsdeel, jeugdzorg en woningbouwcorporaties. Het heeft veel energie gekost, maar het is opgelost. De jeugdgroep is uit elkaar gevallen. Ze zijn ouder geworden, rustiger, willen niet meer de fout in gaan en op (wellicht) een enkele uitzondering na zijn ze niet in het criminele circuit terecht gekomen.
Wat ik heel erg leuk vond en wat ik erg ga missen is het wekelijkse koffie-moment in de woongroep van blok5. Ik ben daar vaak aangeschoven, nam deel aan de gesprekken, en op een prettige manier gaf het me ook info over wat er speelt en zo nodig konden wij dan vanuit de politie daar alert op zijn of op inhaken.
(corona heeft roet in het wekelijkse koffiemoment gegooid. Koffie-afscheid zal later plaats vinden. red)

Wie gaat jou opvolgen?
Er wordt een sollicitatieprocedure opgestart, en ik verwacht dat er na de zomer een nieuwe wijkagent is aangesteld. Tot die tijd zijn mijn collega’s van de Staatsliedenbuurt beschikbaar.
Bij spoed natuurlijk altijd 112 of minder spoed 0900-8844,
of het contactformulier via politieamsterdam.nl/mijnbuurt
Ik wens mijn opvolgers dezelfde prettige werkrelatie toe, zoals ik die gehad heb.

Wat ga je missen?
Het rondje Houtmankade, Westerpark, Gwl-terrein, bedrijven-terrein, het straatwerk, de contacten en de samenwerking met Hassan.
Ik heb heel fijn gewerkt hier in de wijk, het was een positieve ervaring.
En… mijn nieuwe functie bij de Politie is een burgerfunctie, ik heb mijn uniform dus na 42 jaar in de kast gehangen.