Menu

van wie is het park?


Op dinsdagavond 25 februari in de Nassaukerk hield Floor Milikowski – onderzoeksjournalist en auteur ‘Van wie is de stad’ – ter ere van het 25-jarig bestaan van de Vrienden van het Westerpark een lezing onder de titel ‘Van wie is het park’ met speciale aandacht voor ons Westerpark.
Na de lezing volgde een debat onder leiding van Ruud Grondel, oud-stadsdeelvoorzitter in de tijd dat de plannen voor het Cultuurpark Westergasfabriek werden uitgewerkt. In het panel zaten Floor Milikowski, Denise Eikelenboom (MokumReclaimed), Hanneke Kijne (landschapsarchitect), EVA (evenementenorganisatie Amsterdam) en Diego Pos (Vrienden van het Westerpark). 

De druk op het groen, dus ook de parken en zeker ook het Westerpark, is groot door economisering en commercialisering: het Westerpark wordt aanbevolen in reisgidsen. Backpackers strijken er met mooi weer massaal neer. Er komen jaarlijks al meer bezoekers dan in het grotere Vondelpark.
De liefhebbers van rust en groen hebben belangen, maar de eigenaar van de prachtige gebouwen op het Westerpark heeft ook belangen.
De vraag naar georganiseerd spektakel is groot, maar het park moet er ook zijn voor mensen die geen vier euro believen te betalen voor een cappuccino. De horeca moet bevoorraad worden en de gebouwen ingericht per evenement, nog los van de buiten-evenementen. Dat levert veel zwaar vrachtverkeer op. En ook de fietsers-druk op het park neemt toe.
In het komende Haven-Stad is weinig plek voor groen en dan is het  Westerpark bij de verkooppraat heel aantrekkelijk.
Kortom: de druk op het park is groot.

In het debat werd besproken hoe je daar een balans in kan krijgen.
Die vraag wordt al jaren gesteld en is veel besproken. Stadsdeel, programmaraad, Stadsdeelcommissie en de Westergasfabriek BV praten er al anderhalf jaar intensief over. De gedachten gaan naar kleinschaliger, meer buurtgericht, een broedplaats voor vernieuwende initiatieven. Maar de dagelijkse werkelijkheid blijft dat er ook dit jaar weinig verandert aan het aantal en de omvang van de evenementen.
Of u aanwezig was of niet, heeft u een suggestie, stuur die naar de redactie: redactie@gwl-terrein.nl