Menu

wie let er op dode bomen

Op het GWL staan enkele dode bomen. “Wordt daar niets aan gedaan?”, vraagt u zich wellicht af. We hebben voor 2 van deze bomen een melding gedaan bij de gemeente en kregen het volgende antwoord: “In het afgelopen jaar zijn circa 150.000 bomen in Amsterdam geïnspecteerd. Dit is ongeveer de helft van alle bomen in het beheer van de gemeente. Bij 1796 bomen bleek dat deze ziek of aangetast zijn en dat er daardoor grote takken uit kunnen vallen of de boom gemakkelijk om kan vallen. Hierdoor vormen zij een veiligheidsrisico. Deze bomen worden in het najaar van 2019 gekapt en daarna komt er ook weer een boom terug. Indien mogelijk ook op dezelfde plek of in de directe omgeving. De door u genoemde bomen behoren bij deze 1796 bomen en staan dus al op de planning om in het plantseizoen van 2019/2020 vervangen te worden.”

Het gaat om de volgende bomen:
1. De dode boom bij het Gerard Reve monument op het Waterspiegelplein is een iep. Deze zal door de Gemeente worden verwijderd en op de juiste manier worden afgevoerd vanwege de bestrijding van de iepziekte.
2. De dode boom langs de Haarlemmerweg, naast het zebrapad richting Westerpark, is een els. Daar zitten al paddenstoelen op de stam, dus ook deze zal verwijderd worden.

Ook zijn er enkele fruitbomen van de GWL Hoogstamfruitbomengroep die hetzij dood zijn, hetzij er afgelopen zomer slecht uitzagen. Daarover heeft de groep overleg met hun contactpersonen bij het stadsdeel. Conclusie: op dode bomen wordt goed gelet.

Hieronder foto’s van dezelfde fruitboom bij blok 12, in de zomer van 2017 en in de zomer van 2019.