Menu

bezige buren en bijen in de gashouder

Vanuit Gwl- blok 2c, aan de Haarlemmerweg hebben we uitzicht op de 5 bijenkasten in de gashouder.
Een aantal Gwl-bewoners hebben via imker Ina Stoeten, bijen-buren-vriendschap gesloten en houden elkaar nu al voor het tweede jaar via een app op de hoogte van de bijen, en de bezigheden rond de bijen.
Bijvoorbeeld, of de bijen zich voorbereiden op ‘zwermen’, of dat ze in ‘baarden’ (een mogelijk voorstadium van zwermen) aan de kast hangen, dat er een zwerm in de boom hangt, of wanneer er een zwerm ‘geschept’ gaat worden.
Afgelopen zaterdag was er weer flinke activiteit in de gashouder, er werd gezeist, iets wat twee keer per jaar nodig is en via een datum-prikker worden de actieve buren van de bijen hiervoor uitgenodigd. Voor degenen die over de hoge en brede rand kunnen komen is het hard werken, maar de beloning is groot. 

Het leven van de bijen is machtig interessant en mooi. Iedere keer leren wij weer iets nieuws over de koningin, de werkbijen (dames), en de darren(de mannetjes) en hun cyclus, het belang van gezonde ‘volken’ en hun enorme aandeel in onze biodiversiteit, ons voedsel en onze gezondheid.
De Gashouder ligt er nu weer prachtig geschoren bij, er is daarmee ook weer beter zicht op de kasten. Staand aan de gashouder-rand is te zien dat er nog steeds in- en uitgevlogen wordt. En… bijvoorbeeld de IJsvogeltjes al gehoord en gezien?
Lees hier het interview met Ina Stoeten en Nicole de Rop.