Menu

avond4daagse westerpark: hoe heet het was en hoe mooi

In de ruime eetkeuken van Marja Schavemaker (en haar man Gültekin) ligt nog een medaille op tafel, ‘die ga ik straks even omruilen op een school, het betreffende kind liep al haar zesde avond4daagse maar kreeg per ongeluk een 5-je’. Op de grond staan ook nog wat dozen en een zak met geknipte kaarten… 

Dit was al de 14e editie van de Avond4daagse Westerpark, A4dW, hoe kwam het zo?
Op Basisschool De Bron waar onze kinderen op school zaten was een van de ouders bezig om voor de school de avond4daagse te coördineren om mee te lopen met die van Zuid. Maar hoe dan dacht ik; kinderen ophalen van school, eten, op de fiets naar zuid en weer terug, laat naar bed, en dit 4 avonden achter elkaar… dat gaat ‘m niet worden. Dus ik dacht waarom hebben wij hier in West geen avond4daagse. Ik sprak er met Rutger over, de organiserende vader en hij bleek professional in het ‘uitzetten’ van wandelpaden, hij was meteen enthousiast. Het stadsdeel Westerpark was ook gelijk enthousiast en zegde hulp van buurtconciërges (Hassan was er toen ook al bij betrokken) en subsidie toe. Vervolgens vroeg ik Henrike (secretaresse) erbij, Gert meldde zich aan – o.a. jarenlang coördinator van de Amsterdamse sinterklaas-intocht). Er vormde zich een groep met allerlei betrokken ouders, buren, buurtouders. Stuk voor stuk professionals (zoals ook Hanneke, Lies, Mariëtte, Ludo, Wim, Eric) op gebied van organiseren, administreren & ict, vergunningen & stadsdeel, verkeersveiligheid en sponsorwerving. We vormden het Organisatie Comité Avondvierdaagse Westerpark -OCAW. Er ontstond een draaiboek, maar (glunderend) daar hoef ik inmiddels niet meer in te kijken. Elk jaar vergaderen we 6x, die data staan allemaal al vast en we gaan na de zomer 1x uit eten met elkaar. (de vergaderingen waren overigens een leuke aanleiding om onze keuken te verbouwen – ‘gaat dat niet wat ver’, vroeg Gültekin nog, maar kijk, we kunnen hier heerlijk zitten aan deze grote tafel en dat doen we al jaren)

Wat waren de bijzonderheden dit jaar?
Het hitte protocol. Er waren veel verontruste ouders met vragen hierover. Met de scholenvia de website, Facebook en mail, communiceerden we hierover. We bestelden en betaalden zelf een extra watertap op het terrein bij start/finish (1 tank wordt al een aantal jaren geregeld en gegeven door Stadsdeel) en routes werden ingekort. Er waren extra waterdeel-punten en verder alle logische adviezen over kleding, petjes en drinken voor onderweg. Op de routes bleken er op een aantal plaatsen ook spuitende tuinslangen en waterbadjes te zijn, waar vrolijk en dankbaar gebruik van gemaakt werd. We hadden extra Rode Kruis vrijwilligers, 4 extra e-bikers op de routes.

De eikenprocessie-rups. Gert (verkeer en veiligheid) heeft voor de route door de nutstuinen het traject nog nagelopen op eventuele eikenprocessierupsen. We konden geruststellen, er was niets te bekennen. Standaard is het wegknippen van uithangende brandnetels  langs de route (met snoeischaar en handschoenen – o.a. Eric).
Bescherming van het groen en de bosjes op het plein. Kinderen klimmen op het muurtje en duiken dan de bosjes in. Dat doen ze normaal ook, maar met duizenden wordt dat heel bezwaarlijk! We hebben hierover ook gecommuniceerd met de scholen en de ouders, spandoeken opgehangen, groen/wit lint gespannen én Andreas heeft er dit jaar speciaal op toegezien. Resultaat? Er is geen takje geknakt! (hopelijk is Parkbeheer ook tevreden)
De route over de begraafplaats St Barbara. We hebben het een keer eerder gedaan toen de A4dW in de week van de open begraafplaatsen viel. We werden toen uitgenodigd door St Barbara. Dertig mensen liepen deze keer de alternatieve route, de rest liep over de begraafplaats, wij stonden daar met extra mensen. Kinderen liepen respectvol, het eerste jaar werd nog stil gestaan bij het graf van een kind wier vader was overleden en daar begraven lag. Wij horen terug dat er op school en thuis ook nog aandacht aan besteed is. De  dood is onderdeel van ons leven. Een begraafplaats is een plek van rust en bezinning, maar een plek die niet verscholen dient te blijven. Er is al geëvalueerd tussen ons (Organisatie Comité Avondvierdaagse Westerpark -OCAW en de de coördinator van de begraafplaats. Het resultaat is dat we in 2021 opnieuw uitgenodigd zijn om over de begraafplaats te lopen. Bijzonder was ook het optreden van Buurtkoor Staatsliederlijk, zij zongen bij de poort waar de route over de begraafplaats eindigde.

Vanaf dit jaar zijn er alleen voor-inschrijvingen mogelijk. Andere jaren kregen we nog zo’n 500 na-inschrijvingen extra, dat kan niet meer, we kunnen en willen niet meer groeien, omdat de vergunningen dan te veeleisend worden, bovendien zijn de paden en wegen niet op zoveel mensen berekend. Om teleurstellingen te voorkomen, op tijd inschrijven dus!

5 of 10 km, vier avonden achter elkaar. Stoer toch! ’Nou’. zegt Marja nog: ‘kinderen lopen eigenlijk 3x de afstand want die rennen steeds heen en weer tijdens de route… reken maar uit!

Nagenieten, meegenieten? Dat kunnen we allemaal, door op de website van de a4dw de foto’s te kijken, geschoten door Peter, Annemarie en Richard, op alle avonden, en op beide afstanden. En weet u hoe en wanneer de Avond-vierdaagse in Nederland is ontstaan? Ook dit leuke weetjes staat op de site.
Zin in een boeiende (avond)wandeling en ook ervaren hoe verrassend, gevarieerd en groen onze buurt is, de routes staan op de site en zijn zelfs te downloaden.