Menu

insekten-hotel op GWL-terrein

Het idee ontstond tijdens een bijen-lezing voor de gwl-tuinders oktober 2017  door Nicole de Rop – hovenier bij de Gemeente o.a. voor Westerpark, Waternatuurtuinen en de Kruidentuin Frederik Hendrik Plantsoen. Want… onze stad is mooi opgeknapt aldus De Rop, maar ook ‘aangeharkt’ en dat laatste heeft consequenties voor de insekten om hun eitjes te leggen, in bijvoorbeeld zand, een holleboom, of een stukje boomschors.
Actie! Er waren direct enthousiastelingen voor het bouwen van een hotel. Peter, Maddy en Jeannette gingen samen met De Rop daadwerkelijk aan de slag. Plan en planning, agenda’s afstemmen, materiaal verzamelen, gereedschap regelen, én bouwen (en heeeeel veel zagen en nog veeeeeel meer boren in stammetjes, en stenen. Ook mokken hete thee en koffie werden tijdens de buitenuren zelfvoorzienend aangedragen.
Lokatie? Peter van Nutstuin F6 stelde een deel van zijn tuin beschikbaar. Een mooie strook met een heg in de rug en de voorkant op de zon, een superplek. En bovendien is daar heel veel ‘dracht’ = bloemen waar bijen stuifmeel uit kunnen halen om als voedsel bij de eitjes te leggen alvorens het buisje (de broedkamer) dicht te metselen (de rosse metselbij dankt daar bijvoorbeeld haar naam aan).

En inmiddels staat-ie. De solitaire bijen en insekten hebben al in een aantal buisjes hun eitjes gelegd en dicht-‘gemetseld’. (daar is de in gebruik name aan te herkennen).
Hier meer info over de solitaire bijen.
Opening en doop: Tijdens de plant-uitgifte, woensdag 15 mei, (bij het paard), zou iets verderop het hotel officieel ten doop gehouden worden. Dit lukte niet, vanwege de drukte bij de plantuitgifte, waar de hotel-bouwers ook actief waren en derhalve niet gemist konden worden. Het hotel trok zonder doop wel degelijk nieuwsgierigen.

En ondertussen bij de plant-uitgifte was het een komen en gaan, met borrel, bites, gezelligheid en natuurlijk en hoera: de moestuin-plantjes!