Menu

interview in de buurt

Daphne Bruijne (39) is eigenaar van Uitvlugt

Wie ben je?
“Ik ben Daphne, uitbaatster van het Amsterdams-Surinaams eetcafé bij de Van Hogendorphal, en ik woon sinds twee jaar weer in Nederland. Ik heb 14 jaar in Suriname gewerkt. Vroeger woonde ik in de Staatsliedenbuurt, op meerdere plekken. Ik ging naar Suriname voor werk: veel horeca. Maar het allerleukste was om het kindermuseum op te richten. Met Mirjam, die woont ook hier op het terrein. Kwamen alle klassen van Suriname naartoe. In samenwerking met het Tropenmuseum. Oude tentoonstellingen werden verscheept naar Suriname. Dat doe ik graag: met kinderen werken. Die zijn hier in Uitvlugt dan ook van harte welkom.”

Maar na 14 jaar…
“…ik heb er vier jaar over nagedacht om terug te gaan, vanwege mijn oudste dochter. Ze heeft een verstandelijke beperking. In Nederland kon ze beter worden verzorgd. Hoop gedoe met de Naturalisatiedienst, maar het is gelukt.”

En toen liep je hier langs…
“…haha, nee, zo snel niet. Van de IND moest ik een vast inkomen hebben en een vast contract want ik moest garant staan voor man en gezin. Dus mijn oude vriend Thijs en ook ondernemer zei: kom maar bij mij werken.”

En toen begon het weer te kriebelen…
“…ja. En wij zochten een pand waaraan we lekker konden verbouwen. In juni zijn we een jaar open.”

En hoe gaat het…
“…de zomer was een ontplofte bom. We wisten niet wat ons overkwam. Maar in de winter zakte het wel flink in. Als je een terras hebt in Amsterdam, dan zit het vol. Ik was wellicht nog te veel ondernemer uit Suriname. In Suriname zat ik ook op een afgelegen plekken – dat iedereen zei: dat gaat nooit lopen – en beide keren een succes. De tamtam gaat in Suriname veel sneller dan in Amsterdam. Je gaat naar de radio en de krant en dan weet heel Suriname het. Je zet er een leuke band neer en dan loopt het. Hier heb je direct problemen met de buurt. Er is iemand die veel klaagt, maar ik weet niet wie het is. Ik wil graag in contact komen, maar ik ken hem niet.”

Hij mag bellen…
“Ik ben er voor de buurt, het is een plek voor iedereen, dus loop langs. We hebben jazzmuziek, soul. Er zijn ook bands. Ik meet ook het geluid, zodat het niet te hard is. Dat is anders dan in Suriname: muziek vindt iedereen gezellig. Als de politie komt, feesten ze mee. Blij dat er wat gebeurt. Dus aan alle regels hier moet ik wel een beetje wennen. Ik hing lampjes op, stond Handhaving op de stoep. Moest ik een vergunning hebben: lichtoverlast. Maar ja, voor wie?”

Wat zou jij willen doen voor de buurt?
“Ik wil echt een buurtfunctie hebben. Dat mensen hier kunnen werken, lekker eten, wat drinken. Een burenwoensdag: met korting. Ik organiseer graag van alles voor kinderen in de buurt, de ruimte is geweldig. In het weekend: kinderworkshops, kinderfilms. Samenwerkingen met Van Beuningenplein, met iedereen. Een open karakter. Bespreek het maar. Alles is open, ik ben open.”

Veel activiteit, ook overlast?
“We hadden vorig jaar een leuke kinderworkshop met een hiphop dj. De buren dachten: wat is dit? Wat hebben we hier voor de deur gekregen? Maar nu komen ze hier veel, vinden het gezellig. We zijn het gesprek aangegaan. Dus als je ergens last van hebt… loop gerust binnen!”

Wat ga je in de winter doen?
“Dat alle buren bij ons komen eten en drinken, dat zou gezellig zijn. Ik wil bekendheid krijgen voor feestjes en partijen, want de ruimte is schitterend. Een burenwoensdag, met korting!”

En je komt op het zomerbuurtfeest…
“…ja… ik ga pindasoep maken voor iedereen, om kennis te maken.”

Hoe is je keuken?
“We hebben een nieuwe kaart, meer focus op kleiner eten. We boden afgelopen jaar traditioneel Surinaams, maar dat deden we in Suriname eigenlijk ook niet. Toen waren we creatiever. We willen niet het stempel Surinaams restaurant krijgen. We willen een Amsterdams-Surinaams eetcafé zijn, waar je ook gezellig bier en koffie kunt drinken, en ook een sateetje eten. De kaart is vol met kleinere gerechten met een knipoog naar de Surinaamse keuken. Die willen we in de buurt flyeren, met korting natuurlijk.”

Wat is je specialiteit?
“Wij hebben een een burger…. en een braadworst…. die zijn om je vingers bij af te likken. En die zit op een broodje… dat maakt de bakker in de Van Limburg Stirumstraat. Dat is lekker!!! Het is een Amsterdamse burger, maar het proeft een tikje Surinaams. Met Beemsterkaas. De Surinaamse keuken is vrij zwaar, maar dit is licht. En we hebben veel gerechten voor vegetariërs: kimchi (gefermenteerde groenten) bijvoorbeeld. Ook heel lekker! We hebben veel groentegerechten en licht eten. En alles zelf gemaakt, of speciaal voor ons. Alle desserts van Holtkamp bijvoorbeeld: tropische taartjes. Bananen-toffeetaart… Veganistisch citroen-kokostaartje. Kom proeven!”