Menu

basiscursus fruitbomen snoeien

Al enige jaren ben ik betrokken bij het snoeien van de fruitbomen op het GWL terrein. Op deze dagen ben ik – als beginneling – blij met de informatie van de ervaren snoeiers van de GWL Hoogstamfruitbomengroep. Ook de zeer ervaren Gerrit van de POMologische Vereniging Noord-Holland laat dan de fijne kneepjes van het snoeien zien, zoals je ziet op de foto hieronder.

Op zaterdag 9 februari kreeg ik de mogelijkheid om, als ‘GWL-vrijwilliger’, gratis de Basiscursus Fruitbomen Snoeien te volgen bij de POM, in Tuitjenhorn. De wind was hard die ochtend, maar vroeg vertrokken en goed aangekomen.
Samen met 10 andere geïnteresseerden kregen we eerst theorie van een ervaren en enthousiaste fruitboomsnoeier. We kregen een boekje met afbeeldingen van boomvormen. Op het GWL hebben we de bolvorm (appel), piramidevorm (peer) en de zuilvorm (kers). Ook werden de verschillende soorten loten behandeld (langlot, kortlot, waterlot), net als de knopvormen, en de snoeifasering stap voor stap.
Tijdens een kopje soep werd nog verteld over de veiligheidseisen (schoenen, bril, hand-schoenen, snoeischaar, etc.) en dat je niet op de ladder gaat staan bij windkracht 6 of hoger. Dus ik dacht: dat wordt laagsnoeien vandaag.
Maar niets was minder waar. In de middag gingen we het campingterrein op met ladders en al. De wind viel eigenlijk wel mee, dus werkten we in groepjes van 4 en klommen omhoog om – onder begeleiding van snoeiers van de POM – takken en loten op de juiste wijze en plaats te zagen of te knippen. We maakten grapjes over de vorm van de boom die ‘geknipt’ moest worden, de ‘coupe’ of dat de boom naar de intensive care moest als die in de uitputtingsfase terecht was gekomen. De uitdrukking ‘ga jij de boom in’ werd natuurlijk ook veel gebruikt.
Kortom, het was een enthousiaste en zeer leerzame dag, goed aansluitend op het snoeiwerk op het GWL terrein. Dat gaat in april weer plaatsvinden bij onze 63 fruitbomen van wat oudere fruitrassen, zoals de Notarisappel en de Groningse Kroon. En dat midden in Amsterdam. Agnes Dijker