Menu

extra fietsnietjes? ingezonden brief

Waarom er geen fietsnietjes in de openbare ruimte moeten komen
In de onderdoorgang van het Watertorenplein naar de Haarlemmerweg worden regelmatig fietsen gestolen. Leerlingen van de politieacademie hebben met bewoners gesproken en een oplossing voor dit probleem bedacht: nietjes bijplaatsen op het Watertorenplein, die staan beter in het zicht en zullen de dieven ontmoedigen. Ook elders op het GWL is er vraag om meer nietjes. Goed idee?

Hou de openbare ruimte open
Op het GWL-terrein zijn twee soorten openbare ruimte. De stukken gras rond de kleinere woonblokken achter de hagen en de open pleinen. Als bewoners fietsnietjes willen achter die hagen (ze zijn er vaak al), dan heeft dat geen invloed op het aangezicht van de openbare ruimte. Dat ligt anders bij de pleinen. Op geen van de GWL-pleinen zal je nietjes aantreffen. Dat is geen toeval, dat is jarenlang beleid van het koepelbestuur geweest. De pleinen zijn openbare ruimte voor iedereen, niet alleen van de directe omwonenden. Uitzondering: het Watertorenplein. Daar staan sinds jaar en dag al zo’n 40 fietsnietjes. Dat komt omdat bewoners van Het Magazijn en de bezoekers van café Amsterdam hun fietsen niet makkelijk elders kunnen stallen.  Dat geldt niet voor de gebruikers van de nietjes in de onderdoorgang, de bewoners van de blokken 2B en 2C. De stoepen van de Haarlemmerweg en de Waterkeringweg staan vol fietsnietjes. Die helaas altijd vol staan.

Meer fietsnietjes helpen niet
Het probleem met meer fietsnietjes is dat ze niet helpen. Ze zijn een magneet voor fietswrakken. Binnen een paar weken zitten alle nieuwe nietjes weer vol en is het wachten op een oproep voor nog meer nietjes. De openbare ruimte verrommelt en het probleem wordt niet opgelost.
Het voorkomen van fietsendiefstal is niet zo moeilijk: iedereen heeft een fietsenkelder. Een andere optie is burgerlijke ongehoorzaamheid, plak een waarschuwing op alle entreedeuren en ga vervolgens een weekend met een slijptol aan de gang en knip alle wrakken los die aan de bestaande fietsnietjes vast zitten.

In 2014 is het Watertorenplein door bewoners vergroend en opgeknapt.
Dat was een hele verbetering. Houden zo. Bekijk hier de film die daarover gemaakt is

Diego Pos