Menu

klussendag, met vijf wat?

Zo’n dag dat het nog net niet regent, maar later toch licht gaat miezeren en dat je ‘s ochtends denkt: ik blijf lekker thuis. O nee, wacht, het is Klussendag. Dat je jezelf toch overhaalt te gaan en tot je grote vreugde zijn er ook tientallen anderen! Het is mijn eerste keer – nu ja, ik maak het verslag en de foto’s – maar lieve medebewoners, wat is dit leuk! Even de vogelpoep van de bankjes afwassen, de borden met plattegronden schoonmaken, rotzooi uit de heggen vissen en in grote vuilniszakken afvoeren, maar vooral: gezellig met je buren kletsen over van alles en nog wat. En altijd eer van je werk. Vijfduizend bollen zijn er geplant over het hele terrein. Als in de lente – dat voelt nog ver weg – de krokussen en de anemonen opkomen, dan weet u: die zijn in november op de Klussendag geplant. Vijf-dui-zend. Het onkruid is gewied in de perken en de pleintuinen. En Berthy maakt het opgeknapte monument van Gerard Reve schoon en smeert de bijbehorende bank in met lijnolie. Heeft u u wel eens verwonderd waarom dat prachtige monument zo mooi intact blijft? Nu weet u het. In een paar uur ligt de wijk er weer spic en span bij. Zo’n 25 mensen sluiten de middag af in het buurtbeheerdershuisje met een kleine borrel. Dik verdiend. Bij deze de uitnodiging voor alle bewoners: op naar de 50 klussers in de lente. Je houdt er vele leuke en boeiende gesprekken met buurtbewoners aan over.