Menu

houtduif wint bij vogeltelling

Jaarlijks in het tweede weekend van januari vindt de tuinvogeltelling plaats. Dan vraagt de Vogelbescherming alle Nederlanders een half uur lang te tellen hoeveel tuinvogels op hun balkon of in hun tuin te zien zijn. Je zou verwachten dat in zo’n groene wijk als het GWL tientallen tellingen binnen zouden komen. Niets blijkt minder waar! Zoek op deze site van de Vogelbescherming op postcode 1051 en zie dat op het gehele GWL terrein slechts zes tellingen zijn gemeld. Zes? Ja, zes. Dus hoe representatief deze vogeltelling is? Hoe dan ook, de telling geeft aan dat de houtduif wint in postcode gebied 1051, met maar liefst 28 waarnemingen. De huismus staat tweede, met 22, gevolgd door de stadsduif, met 18. Hè, de stadsduif? Die komt op het GWL terrein nauwelijks voor?! Het verhaal wordt steeds vreemder.
Dus heeft uw verslaggever even ingezoemd op het plattegrondje op bovengenoemde site. Door op de 6 tekentjes te klikken, is zichtbaar wat de top 3 van elke GWL deelnemer is. Even de zes top drieën bij elkaar geteld en voilà, daar is de top 3 van het GWL terrein. Gelukkig, daar blijkt toch uit wat we eigenlijk al lang weten: op de 1ste plaats laat de huismus met 20 waarnemingen zien dat het GWL een echt huismussen reservaat is: lekker rommelige tuintjes, veel hegjes en struikjes, diverse voederplekken, heerlijk. Die andere 2 huismussen waren waarschijnlijk even op kroegentocht elders in de wijk. En die telling? Dat moet beter kunnen. Dus zet alvast in je agenda: tweede weekend 2017 vogels tellen. Kom op GWL, doe mee. Leuk!