Menu

vuurwerk

Het leek wel of het in de dagen voor 31 december rustiger was dan voorheen. De kinderen die in voorgaande jaren met tassen vol rotjes liepen en de buurt onveilig maakten, waren dit jaar minder te zien. Naarmate oudjaaravond vorderde, nam het geknal weer ouderwets toe. Het siervuurwerk dat de lucht in ging was duidelijk professioneel, dit waren geen simpele vuurpijltjes. Gemiddeld geven Nederlanders 49 euro uit aan vuurwerk, maar hier ging het vast om hogere bedragen. Zou het GWL meedoen met de landelijke trend van minder maar mooier siervuurwerk?
Vanaf 12 uur ‘s nachts werden vooral bij de watertoren, bij het grasveld voor blok 16 en rondom de paardendrinkbak prachtige pijlen afgestoken. Het ging maar door, de ene na de andere vloog in de lucht.
Omstanders genoten van de schitterende kleuren, maar deden dat het liefst vanuit huis, omdat de knallen die bij dit zware vuurwerk hoorden keihard waren. De dreunen klonken ook binnen stevig door en maakten dat huisdieren geschrokken onder tafel wegkropen. Pas tegen tweeën werd het rustiger.
De volgende dag duurde het tot zeker 12 uur vóór de eerste buurtbewoners weer op straat verschenen. Voorzichtig liepen de bewoners, zelfs met honden, tussen de vuurwerkresten en het gesneuvelde glas door. Gelukkig kwam rond half 2 de buurtschoonmaakploeg in actie en werd bij de paardendrinkbak druk geveegd en in vuilniszakken gestopt. Complimenten! Bij blok 16 lag het hele veld onder het vuurwerk. Hopelijk is ook dat inmiddels opgeruimd. Nutstuinbezitters rapporteerden dat het bij hen in de tuin gelukkig meeviel. De eindconclusie lijkt toch te zijn: zwaarder, mooier, minder. Maar eco?? Nee, dat (nog) niet. Benieuwd wat het volgend jaar wordt. GWL als vuurwerkvrije zone?