Menu

poll leidt tot actie Nuon

De poll in de vorige nieuwsbrief, over de klachten met warm water tijdens het douchen, heeft enorm veel reacties uitgelokt. Maar liefst 96 mensen hebben de poll ingevuld, waarvan 47% regelmatig last had van het wegvallen van warm water en 43% soms.
Daarmee was zonneklaar dat de problemen niet op woningniveau gezocht moesten worden, maar dat het een wijkbreed fenomeen was. De resultaten van de poll zijn doorgestuurd naar Nuon en binnen een uur werd er gereageerd. Er zijn op diverse plaatsen metingen gedaan en het hele systeem is onderzocht. De oplossing bleek uiteindelijk te zitten in een betere afregeling van de ketel in de centrale bij het sportveld.
Als het goed ism zijn de warmwaterstoringen inmiddels verholpen.
Mocht je toch nog last hebben, meld dat in een mailtje aan de redactie met naam, telefoonnummer en adres, dan geven we het weer centraal door aan Nuon.