Menu

Plugwise ervaringen van een bewoner

“Sinds deze maand zijn bij ons in huis 8 Plugwise meetpunten aangebracht. Daarmee wordt het energieverbruik van onder andere de computer, broodbakmachine, magnetron, koelkast, televisie en UPC mediabox gemeten. Op de grafiek is mooi te zien dat tussen 11 en 1 de wasmachine heeft gedraaid, tussen 6 en 7 de afwasmachine en magnetron zijn gebruikt en we vanaf 9 uur naar het Eurovisiesongfestival hebben gekeken. Ook weten we inmiddels dat de koelkast en de UPC mediabox constant stroom verbruiken, terwijl de andere apparaten als ze uit staan, ook echt een nulverbruik hebben. Dat laatste is omdat we op een aantal apparaten stekkerdozen met aan-uit schakelaars hebben. Eind van deze maand kijken we wat de grootste stroomverbruikers in ons huishouden zijn en of we met dit nieuwe inzicht nog wat aan het sluipverbruik kunnen doen. Al met al een leuk en leerzaam project van de werkgroep ECO 2.0 op het GWL terrein.”

Wat achtergrond info: Plugwise zijn stekkers die je tussen een apparaat en het stopcontact zet. Ze vormen samen een draadloos netwerkje en geven informatie over het stroomverbruik door aan je computer. Per apparaat kun je 24 uur per dag zien wat het apparaat verbruikt. En omdat meten ook weten is, kun je vervolgens iets doen tegen al te grote stroomslurpers. Wil je meer weten: mail naar eco2@gwl-terrein.nl.