Menu

spreeuwen en huismussen sterk vertegenwoordigd

In heel Nederland vormden, bij de op 19 en 20 januari gehouden Tuinvogeltelling, de huismus, koolmees en merel de Top 3. In onze stadse postcode 1051 werd de spreeuw het meest geteld. Ook opvallend zijn de vele houtduiven en halsbandparkieten in onze buurt. Typische stadstuinvogels.

Tuinvogels kijken is leuk. De Vogelbescherming zegt dat je vogels het hele jaar door mag voeren. Vele bewoners van het GWL hebben voerderplaatsen gemaakt in hun tuin of op hun balkon. Of ze hebben voedersilo’s opgehangen in één van de vele hagen die het terrein rijk is. Door zo’n voerderplaats ben je de hele dag verzekerd van af en aan vliegende vogels. Verrekijker bij de hand en genieten maar.

Kwetterend komen de spreeuwen en huismussen op de voerderplaats af. In deze koude tijd weten ze precies waar op het GWL terrein voer te halen is. En als ze komen, komen ze massaal. Het ene moment is het rustig in de tuin, het volgende moment hippen 9 huismussen lawaai makend over de grond, op zoek naar overgebleven zaden. De tegenstelling is groot met de onopvallende heggenmus, die je meestal in zijn eentje door de heggen kruipt. Maar vergis je niet: wordt je ’s ochtends wakker door prachtige zang, dan zou dat best wel eens van een heggenmus kunnen zijn. Vogels lijken net mensen, zoveel variatie is er mogelijk.