Menu

groentip: search je rot voor het regenwoud

Het milieu helpen vanaf de bank is niet nieuw. Behalve groene stroom (”schat, doe nog eens wat lampen aan voor het milieu” ) en een groene creditcard (”schat, zullen we nog een nieuwe breedbeeld doen, da’s goed voor de CO2″) kan je nu ook groen searchen.
Searchen? Ja, met Google een zoekopdracht doen kost aan stroom bij al die datacentra over de hele wereld ongeveer evenveel stroom als een 60W lamp een uur laten branden. Auw!
Nu is er Ecosia, de groene zoekmachine. Die is om te beginnen CO2-neutraal, hun servers draaien op groene stroom. Maar er is meer. Per zoekopdracht red je 2 m2 tropisch regenwoud. In samenwerking met het Wereld Natuur Fonds.
Het moet niet gekker worden. Hoe kan dat nou weer?
Als volgt: alle zoekmachines verdienen hun geld met de sponsored links aan de zijkant. Daar klikt af en toe iemand op en dan betaalt het bedrijf van die advertentie geld aan de zoekmachine. Zo ook bij Ecosia. Alleen leveren die gegarandeerd meer dan 80% van de opbrengst af bij het Wereld Natuur Fonds, die daarmee stukken tropisch regenwoud opkoopt en behoedt voor kaalslag.
Een gemiddelde surfer geeft 1000 zoekopdrachten per jaar, dus kan gemiddeld 2000m2 oerwoud behoeden.
Je kan dat op verschillende manieren doen. je kunt naar de Ecosia site gaan en je zoekopdracht invoeren, je kunt ze je startpagina maken of je kunt de zoekmachine in je bovenbalk opnemen. Aardig is dat je dan een overzicht krijgt van het aantal vierkante meters bos dat je hebt gespaard.
En of het ook nog behoorlijk zoekt? Ecosia haalt zijn resultaten uit Yahoo en Bing, de nieuwe en hoog gewaardeerde searchengine van Microsoft.
Bekijk hier het filmpje: (en als het bevalt, spead the news, hoe meer zoekers, hoe meer oerwoud…)