Menu

gezien…


Zo lang de film nog draait in Het Ketelhuis kan iedereen er voor 5 euro heen tegen vertoning van een uitgeprinte nieuwsbrief: Encounters at the end of the World van Werner Herzog.
Herzog reist in deze docu af naar Antartica, naar eigen zeggen niet om schattige pinguins te filmen. Het is een echte Herzog-film, altijd op zoek naar grenzen. En veel verder weg en onherbergzamer dan Antartica kan je het niet hebben. De film gaat niet zozeer over het onherbergzame landschap als wel op de mensen die daardoor aangetrokken worden: een bont gezelschap van aparte wetenschappers en ontheemde beroepsreizigers. Antartica is de plek waar de vrachtwagenchauffeur waarschijnlijk gepromoveerd is in de filosofie.
De film is een sterk portet van een kleine gemeenschap in barre omstandigheden. Met uiteindelijk toch nog pinguins in beeld. Maar Herzog zou Herzog niet zijn als hij niet juist die pinguin filmde die afdwaalt van de rest en in zijn eentje aan de wandel gaat naar de bergen, de tegengestelde richting van de zee.